Nemáte žiadne položky vo vašom nákupnom košíku.

Vyskúšajte
Zdravé obedy za 30 minút

Zdravé obedy za 30 minút

Iste viete, že rýchle stravovanie je viac než zlé pre Vaše zdravie – ale na nič iné jednoducho nemáte čas. Avšak aj zdravý obed sa dá pripraviť rýchlo – za menej ako 30 minút. Neveríte? Vyskúšajte nasledovné recepty!

Nabitý program, schôdzky a stretnutia a možno aj starostlivosť o rodinu – takýto hektický životný štýl si naozaj vyžaduje veľa energie. Keď potom príde na rad varenie obeda, často sa možno rozhodnete radšej pre donášku pizze, zohrejete si v mikrovlnke nejaký polotovar alebo  pripravíte mrazené krokety. Iste viete, že takéto stravovanie je viac než zlé pre Vaše zdravie – ale na nič iné jednoducho nemáte čas. Avšak aj zdravý obed sa dá pripraviť rýchlo – za menej ako 30 minút. Neveríte? Vyskúšajte nasledovné recepty!

Všetky ingrediencie sú uvádzané pre 2 osoby.

 

Vyprážaná ryža na zdravý spôsob

Vyprážaná ryža je tak trochu exotické jedlo, ktoré si dokážete pripraviť za niekoľko minút. Chuť, na ktorú nie ste zvyknutí, Vás určite zaujme. Tento recept je vhodný aj vtedy, ak chcete využiť zvyšky ryže, ktoré Vám zostali z predošlého dňa..

Ingrediencie:

• šálka uvarenej hnedej ryže (môžete si ju uvariť aj deň vopred alebo použite ryžu, ktorá Vám zostala z predošlého varenia);  

• dve vajíčka;

• šálka zeleniny (vyberte si hocijakú, ktorú práve nájdete v chladničke – výborný je hrášok, mrkva, cuketa, špenát alebo paprika);

• korenie (sójová omáčka, cesnak, zázvor, červená paprika…).

Príprava:

• Rozbite vajíčka do menšej misky a rozmiešajte ich.

• Na panvici osmažte zeleninu.

• Zeleninu potom pridajte k uvarenej ryži, dobre premiešajte a zalejte 3 až 4 polievkovými lyžicami vody.

• Zakryte a na miernom ohni varte asi 2 minúty.

• Pridajte zmes z vajíčok, premiešajte a varte, kým nebudú vajíčka hotové.

• Pridajte sójovú omáčku a ďalšie koreniny podľa svojej chuti.

 

Krémová tekvicová polievka

Krémové polievky predstavujú vynikajúce ľahké a zároveň zdravé jedlo – a navyše sa dajú rýchlo pripraviť. V lete môžete vyskúšať aj ich studenú verziu, čiže polievku navaríte deň vopred a necháte ju odstáť v chladničke – na druhý deň ju už stačí iba servírovať. Podávať ju môžete s kúskom celozrnného chleba a so šalátom.

Ingrediencie:

• 400 g tekvice;

• polovica cibule;

• 1 polievková lyžica olivového oleja;

• 1 dl kyslej smotany;

• vývar.

Príprava:

• Tekvicu očistite a nakrájajte na malé kúsky. Nakrájajte aj cibuľu.

• Vo väčšom hrnci zohrejte olivový olej. Najprv osmažte cibuľu, potom pridajte kúsky tekvice.

• V inom hrnci nechajte zovrieť vývar.

• Vylejte horúci vývar k zmesi opraženej cibule a tekvice.

• Počkajte, kým polievka zovrie, potom ju duste na miernom ohni cca 20 minút.

• Následne polievku rozmixujte ručným mixérom.

• Ako čerešničku na torte pridajte trochu soli, korenia a kyslej smotany.

 

Quesadilla

Je to tradičné mexické jedlo, ktoré spestrí Vaše kulinárske poznatky. Pripravuje sa extrémne rýchlo a ďalšou výhodou je, že na jej prípravu môžete použiť takmer všetky zvyšky, ktoré nájdete v chladničke.

Ingrediencie:

• štyri celozrnné tortily;

• štyri polievkové lyžice olivového oleja;

• šálka nastrúhaného syra (vyberte si svoj obľúbený);

• šálka prevarenej alebo jemne osmaženej zeleniny (môžete použiť všetky zvyšky, ktoré nájdete v chladničke);

• konzerva tuniaka, balenie údeného lososa alebo grilované kurča (opäť môžete použiť zvyšky, ktoré Vám zostali z predošlého dňa);

• korenie podľa Vašej chuti.

Príprava:

• Na panvicu nalejte za lyžičku olivového oleja a osmažte na ňom tortilu.

• Rovnomerne posypte tortilu štvrtinou nastrúhaného syra.

• Na tortilu so syrom následne dajte tuniaka, lososa alebo grilované kuracie kúsky.

• Posypte ďalšou štvrtinou strúhaného syra.

• Všetko zakryte ďalšou tortilou a polejte lyžičkou olivového oleja.

• Keď je tortilla zospodu zlatistá, opatrne ju otočte a smažte aj z druhej strany.

• Pokrájajte hotovú quesadillu na štvrtiny a podávajte.

 

Rýchly pastiersky koláč

Pastiersky koláč je veľmi obľúbené a chutné jedlo, ktorého tradičná príprava si však vyžaduje trošku viac času. Ak si chcete urobiť jednoduchšiu a ľahšiu verziu tejto populárnej dobroty, vyskúšajte nasledovný recept.

Ingrediencie:

• pol kila mletého mäsa (vyberte si také, ktoré máte najradšej);

• veľká cibuľa;

• dva stonkové zelery;

• štyri mrkvy;

• dve cukety;

• čajová lyžička olivového oleja;

• korenie podľa Vašej chuti.

Príprava:

• Očistite cibuľu, zeler a mrkvy a nakrájajte ich na malé kúsky.

• Na panvicu nalejte za lyžičku olivového oleja, osmažte na ňom nakrájanú zeleninu a pridajte trochu soli.

• Asi po 3 minútach pridajte do panvice mleté mäso a pomocou lyžice alebo vidličky ho roztlačte na čo najmenšie kúsky.

• Po 5 minútach pridajte nakrájanú cuketu.

• Panvicu zakryte a varte, kým zelenina nezmäkne a mäso nebude riadne tepelne upravené.

• Zmes zeleniny a mäsa podávajte s krajcom celozrnného chleba.

 

Dusený losos v smotanovej omáčke

Ryby sú nielen vítaným hosťom na našom tanieri – mali by sme ich jesť tak často, ako sa len dá. Losos patrí medzi najzdravšie ryby, preto bude nasledovný recept doslova explóziou zdravia aj chutí. Je to dobrá voľba v prípade, že chcete pripraviť trošku slávnostnejšie jedlo, ale nemáte veľa času.

Ingrediencie:

• 2 filety z lososa bez kože;

• ½ šálky suchého bieleho vína;

• 1 čajová lyžička olivového oleja;

• malá šalotka;

• 1 čajová lyžička citrónovej šťavy;

• 2 čajové lyžičky kapár;

• ½ šálky kyslej smotany;

• nasekaný kôpor;

• štipka soli

Príprava:

• Filety z lososa dajte na panvicu a zalejte štvrtinou šálky vína. Následne pridajte toľko vody, aby boli filety zaliate.

• Varte na miernom ohni; keď tekutina zovrie, stíšte plameň.

• Otočte filety a varte 5 minút, následne odložte panvicu z plameňa.

• V menšej panvici zohrejte čajovú lyžičku olivového oleja a pridajte nakrájanú šalotku.

• Miešajte, kým sa šalotka takmer neroztopí, potom pridajte štvrtinu šálky vína a varte ešte asi 1 minútu.

• Vmiešajte citrónovú šťavu, pridajte kapary a varte ďalšiu minútu.

• Panvicu odložte z ohňa a pridajte do nej kyslú smotanu a soľ.

• Lososa položte na tanier, polejte hotovou omáčkou a ozdobte nasekaným kôprom.

 

Šalát Ravioli

Cestoviny sú známe tým, že sa dajú veľmi rýchlo pripraviť, ale zároveň vieme, že nepatria medzi najzdravšie jedlo. Ak však svoj obed založíte prevažne na zelenine a cestoviny–ravioli pridáte len ako doplnok pre lepšiu chuť, získate chutné, zdravé a rýchlo hotové jedlo, ktoré sa jednoznačne oplatí vyskúšať!

Ingrediencie:

• 150 gramov syrových cestovín ravioli;

• 3 šálky šalátu;

• malá červená paprika;

• malá paradajka;

• postrúhaná mrkva;

• 2 strúčiky cesnaku;

• ocot, olivový olej, soľ a korenie;

• bazalka, oregano a kôpor.

Príprava:

• Cestoviny-ravioli uvarte podľa návodu na obale, ale nepoužívajte pritom soľ ani olej.

• Keď sú uvarené, zlejte ich a prepláchnite studenou vodou.

• Umyte šalát a naaranžujte ho na tanier.

• Umyte papriku a paradajku a pokrájajte na malé kúsky.

• Uvarené cestoviny, pripravenú papriku, rajčinu a bylinky umiestnite na šalát na tanieri.

• Ako dresing použite kombináciu octu, vody, olivového oleja, trochu cukru, cesnaku a čierneho korenia – zálievku vylejte na šalát.